Komunikaty dla mediów

Hexagon Manufacturing Intelligence aktualizuje serię sond skanujących

9 Czerwiec 2016

Nowe wersje sond skanujących HP-S-X1 zapewniają większą elastyczność systemu i wytrzymałość

Firma Hexagon Manufacturing Intelligence wprowadziła na rynek nowe wersje kompaktowych sond skanujących HP-S-X1 do pomiarów stykowych. Oprócz nowego systemu łożysk, aby uzyskać lepszą wspólną powtarzalność, seria sond HP-S-X1 współdziała obecnie z nowym, dłuższym poziomym trzpieniem, zwiększając tym samym elastyczność pomiarów bez konieczności wymiany modułów.

Posiadając niewielkie zewnętrzne wymiary i współpracując z trzpieniami o długości do 225 mm, sondy HP-S-X1 umożliwiają użytkownikom współrzędnościowych maszyn pomiarowych dokładny pomiar elementów geometrycznych głęboko wewnątrz obrabianej części. Magnetyczne interfejsy pozwalają na automatyczną wymianę trzpieni i wspomagają wszystkie standardowe tryby pomiarowe, w tym pomiary stykowe w trybie punktowym, pomiary z auto-naprowadzaniem, jak również bardzo szybkie skanowanie, zapewniając szybkie i dokładne pozyskiwanie danych dla wszelkiego rodzaju konturów powierzchni.

Seria skanujących sond stykowych HP-S-X1 obejmuje mocowaną centralnie na maszynie pomiarowej sondę HP-S-X1C, dzięki czemu można uzyskać wysoką stabilność pomiarową, oraz modele HP-S-X1S i HP-S-X1H, które mogą być stosowane z indeksowanymi głowicami pomiarowymi, zapewniając lepszy dostęp do mierzonych elementów. Najnowsze wersje modeli HP-S-X1C i HP-S-X1H współpracują z poziomym trzpieniem o długości nawet do 100 mm, natomiast sonda HP-S-X1S może teraz przeprowadzać pomiary z trzpieniem poziomym o długości do 20 mm bez wymiany modułów. Dzięki standardowemu interfejsowi wszystkie sondy mogą być stosowane na głowicach pomiarowych Hexagon.

"W najnowszej wersji sonda skanująca HP-S-X1 ma całkowicie zmienioną, zwiększającą wytrzymałość konstrukcję, a także zapewnia lepszą elastyczność ustawień bez potrzeby wymiany modułów" - tłumaczy Micha Neininger, Kierownik Produktu w Dziale Sensorów Hexagon Manufacturing Intelligence. "Zazwyczaj, aby uzyskać różnorodną konfigurację trzpieni, niezbędny jest wielomodułowy system.  Dzięki serii sond HP-S-X1 użytkownik oszczędza czas konieczny na wymianę modułów, co pozwala mu dobrać odpowiedni produkt dla konkretnego obszaru zastosowań bez jakichkolwiek kompromisów" - dodaje Micha Neininger.

Najnowsze wersje serii kompaktowej sondy skanującej HP-S-X1 już dziś dostępne są w sprzedaży na całym świecie. Więcej informacji uzyskają Państwo w lokalnych punktach handlowych i u przedstawicieli firmy Hexagon.

O firmie Hexagon Manufacturing Intelligence

Hexagon Manufacturing Intelligence pomaga producentom przemysłowym rozwijać przełomowe technologie dzisiaj, a jutro – produkty zmieniające życie. Jako wiodący specjalista w zakresie metrologii i produkcji, ekspert w sondowaniu, myśleniu i działaniu dzięki zbieraniu, analizie i aktywnemu wykorzystywaniu danych zapewniamy naszym klientom pewność w zwiększaniu produkcji i wydajności przy jednoczesnym ulepszaniu jakości produktów.

Przez sieć lokalnych centrów usługowych, zakładów produkcyjnych i działań komercyjnych na pięciu kontynentach kształtujemy zmiany w produkcji, aby stworzyć świat, w którym jakość zwiększa wydajność produkcji. Więcej informacji można znaleźć na stronie HexagonMI.com.

Hexagon Manufacturing Intelligence jest częścią Hexagon (Nasdaq w Sztokholmie: HEXA B; hexagon.com), wiodący globalny dostawca technologii informacyjnych zwiększających jakość i wydajność w zastosowaniach geoprzestrzennych i przemysłowych.

Newsy w języku angielskim

>Kliknij tutaj, aby zobaczyć inne oświadczenia dla prasy w języku angielskim.